Een rozet van gips vormt een sierlijk middelpunt voor je plafond. Het Schippertje specialiseert zich al jaren in dit soort prachtige ornamenten. Heb je een rozet bij ons aangeschaft en wil je graag weten hoe je deze het best kan monteren? Hier vind je een duidelijk stappenplan waarmee je een prachtig resultaat krijgt!

Wil je een groot, meerdelig rozet monteren? Kijk dan op één van onze andere doe-het-zelf pagina’s voor een instructievideo.

Plafond stofvrij vegen

1. Plafond schoonmaken

Maak eerst met een stoffer het plafond stofvrij. Ook is het belangrijk dat de ondergrond zo vlak mogelijk is, en helemaal droog.

2. Middelpunt rozet bepalen

Een rozet wordt doorgaans in het midden van een kader van sierlijsten geplaatst. Heb je geen sierlijsten op je plafond? Neem dan het midden van de ruimte.

Bepaal eerst het midden van twee zijden van het vak waarin het rozet komt. Zet met een potlood een streepje, 30 centimeter uit de kant, op deze middellijn (zie de foto’s).

Teken vervolgens met een spatlijn een kruis met behulp van deze twee lijnen. Het midden van dit kruis is het middelpunt van het rozet.

Afstand van de muur aftekenen
Spatlijn op het plafond zetten
Rozet aftekenen op het plafond

3.

Houd nu het rozet tegen het plafond en teken grofweg de contouren af. Zo hoef je niet meer met het rozet te draaien als er montagekit op de achterkant zit.

4. Rozet voorbereiden

Voor een goede hechting is het belangrijk om eerst even met een vochtige spons over de achterkant van het rozet te gaan.

Rozet met een vochtige spons afnemen

5. Montagekit aanbrengen

Zet nu de tube montagekit in het kitpistool en breng de montagekit aan op de achterkant van het rozet. High Tack Montagekit van Bouwcenter is hiervoor uitermate geschikt. Breng, zoals op de foto te zien is, niet teveel montagekit aan. Een aantal diagonale strepen is voldoende.

Kit op het rozet smeren
Rozet op het plafond monteren

6. Rozet bevestigen

Plaats het rozet nu op het middelpunt in de contouren die je hebt getekend. Je kunt het rozet nog een enkele seconde iets bijdraaien, maar dan zit het vast. Let dus goed op dat je het in één keer op de juiste plek plaatst!

7. Overgang naar plafond afkitten

Ga als laatste met acrylaatkit langs de naad tussen rozet en plafond. Hiermee maak je de aansluiting naadloos en schilderklaar.

Door er even met je vinger en daarna met een natte spons langs te gaan is de overgang helemaal glad en strak.

Open rand van het rozet opvullen
Afgekitte rand glad strijken

Wij hopen dat het met deze handleiding is gelukt een mooi rozet te monteren! Heb je hulp nodig, of vragen over onze producten en diensten? Neem dan gerust contact op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341 418461.