Met perklijsten kun je een mooi kader op het plafond maken. Hiermee geef je het plafond meer diepte, en creëer je een duidelijke verdeling in de ruimte. Het Schippertje heeft jarenlange ervaring met het aanbrengen van dit soort sierlijsten. Met ons stappenplan maak je snel en makkelijk een prachtig plafond!

Benodigdheden om sierlijsten te monteren

1. Plafond schoonmaken

Maak eerst met een stoffer het plafond stofvrij. Ook is het belangrijk dat de ondergrond zo vlak mogelijk is, en helemaal droog.

Plafond stofvrij maken

2. Afstand tot de wand bepalen

Bepaal vervolgens wat de afstand tussen de wand en de perklijsten wordt. Als je geen kooflijsten gebruikt, houd dan 25-50 centimeter van de wand aan. Gebruik je wel kooflijsten, houd dan 20-40 centimeter van de kooflijst aan.

De precieze afstand is vooral een kwestie van smaak, maar er zijn een paar richtlijnen:

– Hoe groter de ruimte, hoe groter de afstand tussen wand en perklijst. In een hal van 2 meter breed is 20-25 cm een mooie afstand; in een ruimte van 6 meter breed is 40-50 cm beter in verhouding.
– Hoe breder de sierlijsten, hoe groter de afstand tussen wand en perklijst.

Gebruik een meetlint en zet bij alle wanden op de juiste afstand een streepje met potlood.

Afstand vanaf de muur meten
Afstand vanaf de muur aftekenen
Schroef in het plafond voor de spatlijn

3. Perkvak uittekenen

Teken altijd het hele vak uit voordat je begint met monteren. Zo voorkom je dat je fouten maakt en weet je van te voren precies hoe het vak eruit gaat zien.

Je kunt hiervoor het best een spatlijn gebruiken. Draai een schroefje in het plafond waar het hoekpunt van het vak moet komen; vanaf daar kun je de spatlijn naar het andere hoekpunt trekken.

Ga zo het hele plafond rond.

Spatlijn op het plafond plaatsen

4. Perklijsten in verstek zagen

Het is verstandig om in een hoek te beginnen. In de hoeken zullen de sierlijsten in verstek moeten worden gezaagd. Leg de perklijst in de verstekbak, strak tegen de rand, en zaag de lijst onder een hoek van 45 graden af. De volgende sierlijst zaag je aan de andere kant door, zodat ze op elkaar aansluiten.

Zet bij het zagen niet veel kracht en laat de zaag het werk doen. Gips is een zacht materiaal, dus er is weinig inspanning nodig!

Perklijst in de verstekbak
Perklijst verstek zagen

5. Zaagsnede bijwerken en perklijst nat maken

Voordat ze tegen het plafond kunnen, moeten de perklijsten nog een beetje bewerkt worden.

Snij met een mesje eventuele onregelmatigheden op de zaagsnede weg.

Ga daarna met een vochtige spons langs de achterkant van de perklijst. Hiermee verzeker je een goede hechting.

Scherpe randjes van perklijst snijden
Perklijst met een vochtige spons afnemen

6. Montagekit aanbrengen

Zet de tube montagekit in het kitpistool en breng de montagekit aan op de sierlijst. High Tack montagekit van Het Schippertje is hiervoor uitermate geschikt. Smeer niet de hele perklijst vol met kit, dat is niet nodig. Breng een aantal diagonale strepen aan, zoals op de afbeeldingen, dat is voldoende.

Montagekit op sierlijst
Kit op de perklijst smeren

7. Perklijsten bevestigen

Nu kunnen de perklijsten tegen het plafond worden gezet. Houd de binnenkant van de lijn aan die je eerder hebt getekend. Als je de lijst tegen het plafond drukt kun je die nog een paar seconden een beetje bewegen, dan zit de sierlijst vast. Let dus goed op hoe je de sierlijst monteert!

Perklijst oplijnen op het plafond
Perklijst op het plafond plaatsen
Naden tussen de lijst opvullen

8. Naden vullen met Uniflot

Nu kunnen de naden tussen de sierlijsten bijgevuld worden met Uniflot. Deze gipslijm is perfect om een naadloze overgang te maken. Smeer de naden goed vol en ga er daarna met een natte kwast langs om het glad te krijgen.

Als de Uniflot droog is (meestal na ongeveer 12 uur) kun je de naden glad schuren.

Lijsten gladstrijken met kwast
Naden gladschuren
Acrylaatkit tussen de lijst en het plafond

9. Aansluiting met plafond afkitten

Tenslotte kan de aansluiting tussen de sierlijsten en het plafond afgewerkt worden met acrylaatkit. Deze overschilderbare kit vormt een mooie overgang naar het plafond.

Ga na het aanbrengen met je vinger langs de kitrand om het netjes glad te krijgen.

Als laatste kun je nog met een vochtige spons langs de kitranden gaan om de aansluiting zo strak en subtiel mogelijk te maken.

Acrylaatkit met de vinger glad maken
Kit met een spons glad maken

Nu heb je hopelijk een prachtig plafond gemaakt! Heb je vragen over het monteren of kunnen we je ergens anders mee helpen? Neem dan contact met ons op via info@het-schippertje.nl of bel naar 0341 418461. Wij beschikken zelf ook over een montageteam, dus schakel ons gerust in!