Jugendstil is een kunststroming die tussen 1880 en 1940 een grote opmars maakte in Europa. Dit was vooral terug te zien in de schilderkunst en vervolgens de architectuur met de daarop aangesloten ornamentele plafonds. Deze stroming kende een korte maar hevige bloeitijd.

De naam Jugendstil vindt zijn oorsprong in het weekblad ‘Die Jugend’ dat vanaf januari 1896 in München verscheen. Voor verwante stromingen die in elders in Europa tot bloei kwamen zijn ook andere termen in gebruik, waarvan er één, Art Nouveau, evenals Jugendstil een overkoepelende term is geworden. Art Nouveau bleef vooral in België en Frankrijk, terwijl Jugendstil wordt gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland. Desondanks zijn in het Nederlands beide aanduidingen in gebruik.

Jugendstil bij Het Schippertje

Jugendstil bezet een belangrijke plaats in het assortiment van Het Schippertje. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van deze prachtige stijl.

De foto die u hier ziet is gemaakt in een prachtig huis in Harderwijk. In de overgang van wand naar plafond is een kooflijst geplaatst en tegen het plafond is een perklijst bevestigd. In de hoek is deze perklijst uitgebreid met een Jugendstil hoekstuk, bestaande uit drie gestileerde bloemen. Dit soort minimalistische, gestileerde figuren zijn kenmerkend voor deze stijl.

Op deze afbeeldingen is het plafond te zien van een woning te Voorburg. Ook hier is een mooie strakke kooflijst geplaatst die goed bij het rustige geheel past. Bovendien is er gekozen voor twee perklijsten van verschillende grootte. Bij de binnenste perklijst zijn ook bijpassende hoekstukken bevestigd. Centraal staat het grote rozet tegen het midden van het plafond: de R440. Dit ornament is één van de mooiste voorbeelden van Jugendstil uit ons assortiment en sluit perfect aan bij de hoekstukken.

Tenslotte produceert Het Schippertje en aantal bijzondere restauratierozetten uit de Silberling-collectie. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden:

Contact

Bent u geïnteresseerd in Jugendstil ornamenten en bijpassende sierlijsten? Of bent u benieuwd wat Het Schippertje voor andere stijlen kan betekenen? Bekijk dan de rest van het assortiment hier op de website, vraag de brochure aan of kom langs in onze showroom! Wij voorzien u daar graag van advies op maat en een professionele blik op uw project.

Heeft u hierna nog vragen? Mail dan gerust naar info@het-schippertje.nl.