Jugenstil

Jugenstil is een kunststroming die tussen 1880 en 1940 een grote opmars maakte in Europa. Je zag het voornamelijk terug in schilderkunst en de architectuur met de daar op aangesloten ornamentale plafonds. De stroming kende een korte maar hevige bloeitijd.

De aanduiding jugendstil gaat terug naar de naam van het weekblad Die Jugend dat vanaf januari 1896 in München verscheen. Voor verwante stromingen die in elders in Europa tot bloei kwamen zijn ook andere termen in gebruik, waarvan er een, art nouveau, evenals jugendstil een overkoepelende term is geworden.

Art nouveau blijft over het algemeen voorbehouden aan België en Frankrijk, terwijl jugendstil wordt gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland. In het Nederlands zijn beide aanduidingen in gebruik, waarbij de Franse aanduiding art nouveau ook in de vertaling nieuwe kunst wordt gebruikt voor de uitingsvormen van de stijl in Nederland zelf.

Daarnaast wordt ook in spottende zin ook gesproken van slaolie-, spaghetti- of vermicellistijl. Benamingen voor andere lokale varianten zijn de Engelse modern style of Liberty style het Catalaanse modernisme en de Russische stil modern.

Het Plafond rechts bestaat uit de volgende onderdelen 415 – L412 – L411 – L410 – R73 In dit plafond komt het vrouwengezicht wat het typische is van de jugendstil naar voren. Op subtiele wijze gaat het gezicht over in de krullen en rondingen van de bloemen

Wij hebben veel verschillende rozetten in ons assortiment met veel verschillende stijlen waaronder dit rozet met een Jugendstil stijl. Het rozet hiernaast heeft een typische Jugendstil motief dit zie je aan de slaolie-, spaghetti- of vermicellistijl. Klik op de foto om nog meerdere rozetten te aanschouwen met een Jugendstil motief en ons complete assortiment.

Hier ziet u enkele voorbeelden van restauratie ornamenten. Deze ornamenten hebben een bijpassend hoekstuk met lijst.