De Amsterdamse School

De Amsterdamse School ontstond in de periode van de Moderne Bouwkunst waarin ook De Stijl en het expressionisme vallen. Deze ornamenten staan bekend om hun sobere en strakke look. Voorbeelden hiervan in ons assortiment zijn de L52 en L53.

Hiernaast ziet u een mooi voorbeeld van hoe de Amsterdamse Stijl in onze producten eruit ziet. Dit gehele plafond is geproduceerd en geplaatst door ornamenten- en lijstengieterij Het Schippertje

Deze stijl in de bouwkunst is als het ware een reactie op de zogenaamde neostijlen. De eigen stijl van H.P. Berlage kan gezien worden als de basis van de Amsterdamse School, hoewel deze soberder van karakter is dan hoe de stijl nu gezien wordt.

Dit werd in 1916 bekritiseerd door Michel de Klerk en hij gaf daarbij aan hoe de nieuwe stijl van de Amsterdamse School eruit zou moeten zien. Hoewel Berlage dus de grondlegger was van deze stijl, is het grootste deel van de beweging juist een reactie op zijn werk.

Een goed voorbeeld van de Amsterdamse School is het Olympisch stadion dat speciaal werd gebouwd voor de Olympische spelen van Amsterdam in 1928. De stijl kenmerkt zich door fantastische vormen en is nauw verwant aan het expressionisme. Tenslotte is werd er in deze stijl veel met glas in lood gewerkt.