Kroonlijsten

door | okt 19, 2023 | Blog

Kroonlijsten hebben een rijke geschiedenis en werden oorspronkelijk gebruikt in oude Griekse en Romeinse architectuur. In die tijd werden ze voornamelijk gebruikt om de verbinding tussen de muren en het plafond te versterken en om een gevoel van elegantie en grandeur te creëren. Tegenwoordig zijn kroonlijsten populair in zowel klassieke als moderne interieurs en worden ze gewaardeerd om hun esthetische waarde.

Wat is een kroonlijst?

Kroonlijsten zijn decoratieve elementen die aan de overgang tussen muur en plafond worden bevestigd. Ze worden ook wel plafondlijsten of kooflijsten genoemd en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen. Kroonlijsten voegen een elegant accent toe aan een ruimte en zorgen voor een visuele verbinding van de muur en het plafond. Het toevoegen van een kroonlijst aan het interieur zet de puntjes op de ‘i’ en zorgt voor verbintenis tussen verschillende ruimtes. Vooral in ruimtes met een hoog plafond benadrukken ze dit ruimtelijke gevoel van hoogte. Kroonlijsten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en patronen, waardoor ze inzetbaar zijn in verschillende interieurstijlen. Van eenvoudige en strakke lijnen tot rijk gedetailleerde, klassieke designs, van subtiel en fijn tot groot en bombastisch, voor iedereen is er een passend formaat en design!

Voor de hedendaagse, ‘moderne’ interieurs hebben wij een aantal kroonlijsten gebundeld ter inspiratie. Bij elke afbeelding staan de afmetingen en een linkje naar het product vermeld.

Kroonlijst boven de wandlijsten
Strakke kroonlijst type KL20
Kroonlijst KL70 boven de wandlijsten

Na het uitkiezen van een kroonlijst, kun je het plafond en de muren verder gaan aankleden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van wandlijsten, zoals je ziet op bovenstaande foto. Je kunt dit ontwerp helemaal naar eigen smaak invullen, op zoveel muren als je wilt en die zich hiervoor lenen. Ben je niet van plan om wand-, of plafondlijsten toe te passen in het interieur? Ook dat is natuurlijk helemaal prima, je kan het zo ver en breed uitbreiden als dat jij wilt. Voor meer inspiratie voor sierlijsten kun je onze projectpagina bekijken, hier kun je binnenkijken bij eerdere projecten en misschien staat hier wel een project bij dat bij jouw wensen past!   

Klassieke kroonlijsten

Voor de klassiekere interieurs hebben wij een hele mooie pagina met bewerkte kroonlijsten, ofwel bewerkte kooflijsten. Op deze pagina vind je de klassieke designs onder de kroonlijsten. Al deze lijsten hebben een bewerking, zoals bijvoorbeeld een acanthusblad, laurierblad, of een blokjespatroon. Veel van deze kenmerken zijn terugkerende bewerkingen onder de klassieke ornamenten en sierlijsten en kwamen honderden jaren geleden al voor bij de aankleding van zowel interieur, als exterieur. Een bewerkte kroonlijst is natuurlijk ook in nieuwere woningen toe te passen, als klassiek detail of element. In ons uitgebreide assortiment hebben wij ook kroonlijsten met een subtiel formaat en een subtiele bewerking.

Kroonlijst KL80 met gordijnkoof
Kroonlijsten met acanthus bladeren
Kroonlijsten in Ruby Rose met beschildering

Kroonlijsten in Ruby Rose

Voor dit bijzondere project in Utrecht hebben wij een groot deel van de inrichting mogen voorzien van sierlijsten en ornamenten. Herken je de plek op de foto? Inderdaad, het is de Ruby Rose! Een geliefde plek in het hart van het centrum van Utrecht. Niet alleen de plafonds, maar ook de muren hebben wij aangekleed met opvallende, bewerkte, geornamenteerde lijsten en rozetten. En natuurlijk ook de overgang tussen muur en het plafond! Dit hebben wij gedaan met één van onze grootste, bewerkte kooflijsten; de  kooflijst KL100.

Kroonlijst met blokjes om de schouw

Kroonlijst om schouw

Op deze afbeelding zie je een hoe een klassieke kroonlijst met een blokjespatroon, is toegepast in een ruimtelijk, modern interieur. Het pand van dit interieur heeft een bouwjaar van begin 1900 en leent zich daarmee perfect voor klassieke sierlijsten en ornamenten. Echter is er hier voor gekozen om een mix van oud en nieuw toe te passen. De schouw is een origineel en oud element, dat ook op die manier aangekleed is. De verdere invulling van praktische, natuurlijke meubels geeft het hele geheel een mooie en interessante balans. Dit hele project is te zien op onze projectpagina, hier kun je ook meer zien van welke producten er van Het Schippertje zijn gebruikt en waar deze zich allemaal bevinden

Contact

Voor meer informatie en inspiratie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch, maar natuurlijk ook per mail, of ons contactformulier. Wij zijn 6 dagen in de week geopend en bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden. Wij kijken ernaar uit om jou te kunnen helpen bij jouw project!