In de wereld van interieurontwerp zijn er talloze manieren om een ruimte te verfraaien en karakter te geven. Een populaire trend die de laatste jaren weer in opkomst is, is het gebruik van sierlijsten en ornamenten. Deze decoratieve elementen voegen een vleugje elegantie en verfijning toe aan een interieur en creëren een tijdloze uitstraling. Als je op zoek bent naar een unieke en ambachtelijke benadering, kun je ervoor kiezen om gipsen sierlijsten en ornamenten toe te passen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op interieurs met gipsen sierlijsten en ornamenten en ontdekken hoe ze een ruimte kunnen transformeren.

Pracht en Praal: Interieurs met ambachtelijke (gipsen) sierlijsten en ornamenten

Entree met plafondlijsten
Plafondplinten in barok stijl
Vakverdeling met lijsten

Hoe pas ik sierlijsten en ornamenten toe? 

Door gipsen sierlijsten en ornamenten toe te passen, heb je de mogelijkheid om je eigen creatieve visie tot leven te brengen. Je kunt unieke ontwerpen maken die perfect passen bij de stijl en sfeer van jouw interieur. Of je nu kiest voor klassieke details of een meer minimalistische benadering, het gebruik van gipsen sierlijsten en ornamenten zal een persoonlijke tint aan jouw interieur geven.

Sierlijsten en ornamenten kunnen op verschillende manieren in een interieur worden toegepast. Ze zijn met name geschikt voor het decoreren van muren en plafonds. Ze kunnen worden gebruikt om de overgang tussen muren en plafonds te benadrukken, hiervoor gebruik je een kooflijst. Wil je meer dimensie of een grafisch design aan het plafond toevoegen? Dat kan door sierlijsten óp het plafond te plaatsen. Wij noemen dit perklijsten. Met perklijsten kun je kaders en patronen op het plafond creëren. Wil je het helemaal afmaken, of wil je het interieur een klassieke twist geven? Voeg dan nog een mooi ornament toe bij de lichtpunten. De mogelijkheden zijn oneindig. En last but not least; wandlijsten zetten de puntjes op de i in jouw interieur! Dit kan allemaal natuurlijk overweldigend zijn. Op deze pagina nemen we alle bovengenoemde categorieën uitgebreid met je door, zodat je in ieder geval een duidelijk(er) beeld hebt van de betekenis en het doel van deze vier verschillende elementen.

Kooflijsten

Wat is een kooflijst en hoe kies ik de juiste?

Wij, bij Het Schippertje, zien de kooflijst graag als basisonderdeel in een interieur terugkeren. Door dezelfde kooflijst in meerdere ruimtes toe te passen, blijft dezelfde sfeer voelbaar in verschillende ruimtes en creëer je optisch verbintenis tussen deze verschillende ruimtes. Net zoals een plint bij de vloer, is deze overgang tussen de muren en de plafonds een terugkerend element en een mooie afwerking.

Maar hoe kies je de juiste kooflijst voor jouw interieur? Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Om te beginnen is jouw persoonlijke smaak en voorkeur heel belangrijk, jouw interieur is jouw eigen canvas om in te richten. Dit is een belangrijk uitgangspunt. Zo bestaan er in de categorie kooflijsten, twee subcategorieën, namelijk: strakke kooflijsten en bewerkte kooflijsten. De strakke kooflijsten zijn in vrijwel elk interieur toe te passen, van oud tot nieuw. De designs van de strakke kooflijsten zijn vrij subtiel en strak, met variaties aan rondingen en bollingen. De bewerkte kooflijsten hebben sierlijke, geornamenteerde details, waarmee zij zich goed lenen voor klassieke interieurs. Daarnaast is het belangrijk om met een aantal praktische factoren rekening te houden. Zo bepaalt de hoogte van het plafond mee in de beslissing voor hoe groot de kooflijst wordt. De kleinste kooflijst uit ons assortiment is 3,5 x 3,5 cm. en uiterst geschikt voor kleinere, lagere ruimtes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toilet of kleine(re), lage(re) slaapkamers. Dit formaat loopt stapsgewijs op tot een maximale grootte van wel bijna 30 cm.!

Als houvast bij het kiezen van het juiste formaat, hebben wij hieronder een tabel toegevoegd waarin je kunt zien of de hoogte van jouw plafond zich leent voor de kooflijst die je op het oog hebt.

Deze tabel geeft slechts een indicatie van de afmetingen waar je je aan zou kunnen houden bij het kiezen van de juiste kooflijst. Mochten jouw wensen qua formaat anders liggen dan de formaten die je uit deze tabel kunt halen, dan ben je natuurlijk helemaal vrij om hier een andere keuze in te maken. Voor degenen die twijfelen of het formaat echt bij de woning en het interieur past, bieden wij de gratis service aan om proefstukken te bestellen. Zo kun je op jouw gemak, gewoon bij jou thuis bekijken welke kooflijst het beste aansluit op jouw wensen.

Hoogte Plafond Formaat Kooflijst
2,30 m. – 2,50 m. 3,5 cm. – 6 cm.
2,50 m. – 2,75 m. 5 cm. – 10 cm.
2,75 m. – 3,00 m. 7,5 cm. – 12 cm.
3,00 m. – 3,25 m. 10 cm. – 15 cm.
3,25 m. – 4,00 m. 12 cm. – 25 cm.

Meer weten?

Wil je graag een kooflijst toepassen aan jouw interieur, maar heb je na het lezen van deze informatie nog steeds vragen of twijfels? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder bij het kiezen van de juiste kooflijst. Wij vinden het fijn als je ons een mail stuurt met een plattegrond van jouw woning, zodat wij op afstand vast mee kunnen kijken naar de situatie. Daarnaast nodigen wij je natuurlijk graag uit om onze showroom te bezoeken zodat wij je ter plekke kunnen voorzien van passend advies.

Perklijsten 

Een perklijst is een sierlijst met een vlakke achterkant, waarmee je deze sierlijst overal in de ruimte kunt plaatsen waar jij maar wilt. 

Met perklijsten kun je een prachtig patroon creëren op het plafond. Dit kan een enkel kader zijn voor een subtiel detail, of een uitgebreid patroon voor meer diepte en een speels effect. Met deze kaders kun je bijvoorbeeld verschillende ruimtes van elkaar onderscheiden of benadrukken. Zo kun je met een kader, ofwel een vak van perklijsten, duidelijk accentueren wat de verschillende ruimtes zijn. De opties zijn eindeloos en we laten je hier graag wat voorbeelden zien van de verschillende mogelijkheden.

Vakverdeling met platte lijsten
Strakke vakverdeling in leefruimte

De producten die op dit plafond zijn gebruikt:   L55   |   V55

 

De perklijsten die op dit plafond zijn toegepast zijn gebaseerd op een oud, origineel model sierlijst dat zich van origine op de oude schouw in dit appartement bevindt. Het gaat hier om een subtiele, platte sierlijst, met een licht geribbeld motief in het midden van de lijst. Deze lijst hebben wij als uitgangspunt genomen en op een groter formaat geproduceerd zodat deze mooi tot zijn recht zou komen op een hoog, Amsterdams plafond. 

Alle perklijsten op het plafond sluiten in de hoeken op elkaar aan met een klein vergaderstuk. Dit vergaderstuk is even breed en even diep als de perklijst, waardoor ze feilloos op elkaar aansluiten en samen één geheel vormen. 

Met deze perklijsten en vergaderstukken kun je veel kanten op qua design. Op dit plafond is ervoor gekozen om overal een dubbele lijn toe te passen, zodat het geheel opvallend is en voor nog meer dimensie zorgt. In het midden van het ontwerp is geen rozet toegepast. Echter, door hoe de sierlijsten in het midden bij elkaar komen en een eigen rechthoek vormen, is dit een mooi middelpunt geworden voor de lamp die in het midden hangt. 

Dit geometrische ontwerp aan perklijsten en het bouwjaar van het appartement plaatsen zich in de stijlcategorie: Amsterdamse School. Voor deze stijl hebben wij een aparte pagina op onze website, waarin wij meer vertellen over de oorsprong, de kenmerken en de mogelijkheden. 

Leefruimte met kooflijsten
Woonkamer met kooflijsten en sierlijsten

De producten die op dit plafond zijn gebruikt:   L41   |   R72   |   Ring 1010   |   Ring 1009

 

Dit ruime appartement bevindt zich in hartje Amsterdam en heeft een minimalistische, ruimtelijke indeling. Dit gevoel van licht en ruimte is in alles terug te zien; de lichte vloer, de hoge ramen, de praktische, wederom lichte meubelstukken en natuurlijk: de sierlijsten en ornamenten op het plafond. Want ook deze zijn subtiel en ruimtelijk samengesteld. Als je goed kijkt, zijn de sierlijsten niet alleen op het plafond, maar ook op de schouw te vinden, die de ruimte en het interieur voorzien van een klassieke en warme touch. Bovenaan de schouw is hier gebruik gemaakt van een klassieke, bewerkte kooflijst: de KL26. Dat is niet alles, want de hoge spiegel is ingekaderd door een subtiele, strakke perklijst: de L31A.

Rondom het plafond is in dit appartement geen gebruik gemaakt van kooflijsten, enkel van perklijsten op het plafond. In tegenstelling tot hoe je het vaak ziet, is hier ook geen perk vak gemaakt. Op dit plafond is een patroon weergegeven van losse kaders, die in de hoeken samenkomen met een vierkant kader ter breedte van de langwerpige kaders. Met dit ontwerp wordt het gevoel van ruimte in tact gehouden. 

Hieronder hebben wij alle producten op een rijtje gezet. Mocht je meer van dit project willen zien, of nog vragen hebben over dit plafond, dan verwijzen wij je graag naar onze projectpagina, waar wij je meer vertellen over dit project. 

Verdeling op het plafond met plafondplinten

Alle producten op een rij (van buiten naar binnen):
L23   |   R19   |   L9A   |   H9A   |   R104

Op dit plafond hebben wij een geometrisch patroon gecreëerd met een combinatie van perklijsten, hoeken en een klassiek-modern ornament, dat het geheel voorziet van een duidelijk middelpunt. Dit design bestaat uit een ‘vierkant’ perk vak, dat het geheel inkadert, met daarin vier vakken die zich naar de middelste ronding toewerken. In de hoeken hebben wij kleine, gebloemde rozetten toegepast die qua stijl mooi aansluiten op het ornament bij het lichtpunt. 

De woning waarin dit plafond zich bevindt staat in Den Haag, de stad waarin veel oude panden en woningen staan die zich perfect lenen voor sierlijsten en ornamenten. De hoogte van het plafond in deze woning is rond de 3 meter. De producten en het ontwerp zijn onder andere hierop samengesteld. 

Fun fact: dit ontwerp is tegenwoordig ook te bewonderen in onze showroom, in Harderwijk. Mocht je je hebben laten inspireren door dit plafond, maar zou je het graag ook eens in het echt willen zien? Dat kan dus! Wij nodigen jou graag uit om dit, en andere plafonds, te komen bewonderen in onze showroom. 

Rozetten

Plafondrozetten zijn decoratieve elementen die dienen als een klassiek accent rondom een lichtpunt. Ze worden meestal geplaatst rondom een plafondlamp of een kroonluchter, maar kunnen ook op zichzelf staan als decoratief element. Rozetten worden vaak gemaakt van gips, omdat dit materiaal gemakkelijk te vormen is en een vlak oppervlak biedt voor een strakke afwerking. Ook is gips makkelijk mee te schilderen met de rest van het plafond, waardoor je een naadloze overgang hebt en geen kleurverschil zal zien. Rozetten zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en ontwerpen, waardoor er altijd wel een rozet bij zit dat bij jou en jouw interieur past. Of jouw interieur nu klassiek, modern of minimalistisch is, er is altijd een rozet die past bij jouw stijl. 

Het kiezen van het juiste rozet is misschien lastig door de overweldigende keuze in formaten en soorten, daarom hebben wij vast een aantal punten opgesomd waarmee je rekening kan houden bij het kiezen van een rozet:

  • Uit welk jaar komt mijn huis? Het bouwjaar van een huis geeft veel prijs over het type ornament dat gebruikt kan worden. Denk hierbij aan eind 1800 – begin 1900, waar interieurs rijk gedecoreerd werden met uitbundige patronen, kleuren en accenten. Of misschien heb jij een woning dat dateert uit de jaren ’20, of ’30. In deze periode was de ‘moderne stijl’ erg populair en waren de interieurs praktisch en strak. Ook hier werd zeker gebruik gemaakt van decoratieve elementen zoals sierlijsten en rozetten, maar dan zonder uitgesproken, historische details zoals bloemen en bladeren.
  • Zaten er vroeger al rozetten in mijn huis? 
  • Hoe ziet het eruit bij de buren, of andere woningen in mijn buurt? Misschien hebben sommige huizen in de buurt ook sierlijsten en rozetten, qua stijl zullen deze wellicht overeenkomen. 
  • Wat voor stijl wil jij in jouw interieur toepassen; is dat modern, eclectisch, klassiek of minimalistisch? 

Hier onder laten wij je graag een aantal voorbeelden zien van een greep uit onze collectie rozetten, en hoe je deze rozetten tot hun recht kan laten komen in het interieur.

R500: 84 x 140 cm

EC-R 102: 112 cm. (13-delig rozet)

R104: 69 cm.

Wandlijsten

Wandlijsten, misschien ook wel bekend als lambrisering, zorgen optisch voor meer diepte en dimensie op de muur (/muren). Wandlijsten worden al eeuwen lang gebruikt in tal van aanzienbare, rijkelijk gedecoreerde interieurs, maar worden tegenwoordig ook veel in moderne vorm toegepast aan nieuwere huizen. Wandlijsten zijn elegant en tijdloos en kunnen in veel verschillende ontwerpen worden toegepast. Zo kun je met het gebruik van wandlijsten de mooie hoge plafonds benadrukken (als je jezelf gelukkig mag prijzen met hoge plafonds, natuurlijk), of je kan juist de breedte van een ruimte benadrukken en de ruimte optisch nog ruimtelijker laten aanvoelen. Wandlijsten kunnen geplaatst worden in eenvoudige rechthoekige vormen voor een subtiele aankleding, maar ze kunnen ook in meerdere lagen worden toegepast voor een speels effect op de muur. 

Je bent helemaal vrij om een patroon en invulling te bedenken dat bij jou past, daardoor kun je met wandlijsten een heel uniek karakter toevoegen aan jouw interieur! De keuze is reuze, zowel in de designs van de wandlijsten zelf tot de ontwerpen die je ermee kunt maken op de muur. En het mooie van wandlijsten is dat ze zich aanpassen aan verschillende interieurstijlen. Zo passen ze geweldig in een klassiek interieur, maar ook in een minimalistisch en modern interieur. Kortom, wandlijsten zijn enorm veelzijdig! En juist daardoor kan het moeilijk zijn om de juiste keuzes te maken. 

Wij vertellen je graag waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van de juiste wandlijst en het juiste ontwerp:

  • De hoogte van het plafond 
  • Het bouwjaar van de woning
  • De stijl van het interieur (denk hierbij aan kleuren, stoffen, meubels…) 

Op onze website hebben wij meerdere tools en inspiratiepagina’s om jou hierbij op weg te helpen, maar we helpen je natuurlijk ook gewoon graag bij ons in de showroom. Hiervoor kun je telefonisch of per mail een afspraak bij ons inplannen.  

Afbeelding 1: hier zie je een kooflijst die de overgang tussen de muur en het plafond afwerkt met een subtiele ronding. De kooflijst die je hier ziet is de KL77, een vrij klassiek, strak ontwerp met body.
De muren zijn geaccentueerd met hoge, smalle vakken, gemaakt met de L41. Dit type lijst wordt door zijn grootte meestal op het plafond gebruikt, maar kan in grote ruimtes ook mooi toegepast worden op de muur. 

Afbeelding 2: In deze ruimte hebben wij een kooflijst toegevoegd die qua design erg subtiel, bijna sober is. Deze kooflijst, de KL99, heeft minimale details en bestaat bijna helemaal uit een egale ronding. Deze kooflijst beslaat op de muur 14 cm. en loopt op het plafond 25 cm. door naar binnen. Dit model is mooi in te zetten in ruimtes met een plafondhoogte van 3 meter of hoger en kan qua stijl zowel in een modern, als een klassiek interieur worden toegepast. Het design blendt mee in de stijl van de rest van het interieur.
Op de muren zijn hier grote vakken gemaakt met wandlijst L110, één van onze meest gebruikte wandlijst. Ook voor deze wandlijst geldt: hij past zich aan aan de rest van het interieur en is daarmee in veel stijlen inzetbaar.
Door brede vakken te maken en ze door te laten lopen van beneden tot boven, wordt er extra aandacht geschonken aan het ruimtelijke gevoel van een ruimte.

Sierlijsten op de wand met een bank ervoor

Creëer een speels effect op de muur door niet alleen te variëren met hoogte en diepte, maar ook met kleur. Met deze combinatie kun je jouw creativiteit nóg meer laten weerspiegelen in het interieur een heb je een echte eyecatcher bij binnenkomst. 

Van boven naar beneden:   L110   |   L9   |   L110

Vakverdeling gemaakt van perklijsten op de wand

Met meerdere rijen wandlijsten boven elkaar wordt jouw muur nooit saai. En door te variëren met smalle en brede vakken, benadruk je het gevoel van ruimte. Ook behoud je hiermee de vrijheid om te schuiven met meubels. Je kan de breedte van de vakken afstemmen op de meubelstukken die ervoor staan, of ervoor kiezen om meubels vrij in de ruimte plaatsen. Het patroon op de muur past zich aan aan jouw wensen en interieur. Op deze afbeelding is een subtiele wandlijst gebruikt, eentje die niet snel de overhand neemt. 

Van boven naar beneden:   L36  

Meest populaire wandlijsten

Hieronder hebben wij een aantal wandlijsten voor jou op een rij gezet, die de afgelopen jaren het meest zijn gekozen en gebruikt, en daarmee hebben bewezen een goede keuze te zijn.

Zit het juiste profiel voor jou hier niet tussen? Dan hebben wij natuurlijk nog meer modellen in onze webshop staan! En bij twijfel vraag je bij ons kosteloos een proefstuk aan. Zo kun je thuis op jouw gemak kijken welk profiel het beste bij jou en jouw interieur past.

Wandlijst type L66

Wandlijst L66

 6,50 excl. BTW

Afmetingen: 2cm x 1cm

lijsten voor op de wand

Wandlijst L115

 7,15 excl. BTW

Afmetingen: 3cm x 1.5cm

lijsten voor op de wand

Wandlijst L2

 7,70 excl. BTW

Afmetingen: 3.5cm x 1.5cm

Wandlijst type L110

Wandlijst L110

 7,15 excl. BTW

Afmetingen: 4cm x 2cm

Wandlijst type L37

Wandlijst L37

 9,90 excl. BTW

Afmetingen: 4.5cm x 1.5cm

lijsten voor op de wand

Wandlijst L106

 10,45 excl. BTW

Afmetingen: 5.5cm x 2.5cm

Wandlijsten plaatsen

Je wilt graag wandlijsten plaatsen in jouw interieur, maar wie gaat dat eigenlijk doen? Ook hier zijn meerdere opties voor: 

  1. Je bent zelf een hele handige DIY-er en durft het zeker aan om dit klusje zelf te klaren. Dat is geweldig! Wandlijsten zijn heel goed zelf te plaatsen met de juiste tools en de juiste handleiding. En speciaal voor deze creatieveling hebben wij een handleiding gemaakt. Deze handleiding hebben wij met tekst & uitleg, maar ook als video, waarin wij jou stap voor stap door dit proces begeleiden. Bij twijfel kunnen wij je natuurlijk altijd de nodige extra informatie geven. Klik hier voor de link naar de DIY-video voor het plaatsen van wandlijsten.
  2. Is het plaatsen van wandlijsten een klus die je liever aan iemand anders overlaat? Ook dat is hélemaal begrijpelijk. Speciaal voor deze niet-klussers heeft Het Schippertje haar eigen montageteam. De jongens uit ons montageteam hebben allemaal al jaren ervaring in het plaatsen van sierlijsten en ornamenten en weten precies hoe zij het mooiste resultaat bij jou thuis op de muur krijgen. Voor de actuele prijzen van ons montageteam kun je vrijblijvend een offerte bij ons opvragen. Dit kan middels ons contactformulier, of gewoon per mail.
  3. Het kan ook zo zijn dat jij een aannemer of stukadoor hebt rondlopen voor jouw verbouwing die deze klus op zich wil nemen. Bespreek jouw wensen dan met degene die het voor jou uitvoert. Wij kunnen in dit geval natuurlijk alsnog met jou meedenken bij het kiezen van het juiste ontwerp, en jou alle benodigde producten bezorgen.

De veelzijdigheid van gips

Gips is een fantastisch, duurzaam materiaal om mee te werken als het gaat om het maken van sierlijsten en ornamenten. Het is gemakkelijk te vormen en te bewerken, waardoor je verschillende ontwerpen en patronen kunt creëren. Je hebt geen speciale tools nodig om de gipsen sierlijsten op maat te maken, een simpele houtzaag en een goede verstekbak zijn in de meeste gevallen al voldoende! Voor een overzicht van alle benodigde materialen voor jouw project kun je terecht op onze pagina doe het zelf, hier hebben wij tal van instructievideo’s die jou op weg helpen.

Omdat gips vaak ook in de basis van een plafond of muren wordt gebruikt, weet je zeker dat het qua structuur mooi op elkaar aansluit.

Verstekzagen van een kooflijst

Onderhoud en duurzaamheid

Gipsen sierlijsten en ornamenten vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Af en toe afstoffen is meestal voldoende om ze schoon te houden. Het is belangrijk om te onthouden dat gips een kwetsbaar materiaal is, dus voorzichtigheid is geboden bij het reinigen of verplaatsen van objecten. Met de juiste zorg kunnen zelfgemaakte gipsen sierlijsten en ornamenten vele jaren meegaan en hun schoonheid behouden. Heb je wel een beschadiging aan een ornament of een sierlijst? Geen zorgen, gips kan altijd opgevuld worden met gips. Vaak is dit te repareren met wat vulmiddel en boetseerwerk.

Kwast over lijstwerk
Gladschuren van een sierlijst

Contact

Voor meer informatie en inspiratie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch, maar natuurlijk ook per mail, of ons contactformulier. Wij zijn 6 dagen in de week geopend en bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden. Wij kijken ernaar uit om jou te kunnen helpen bij jouw project!

In de wereld van interieurontwerp zijn er talloze manieren om een ruimte te verfraaien en karakter te geven. Een populaire trend die de laatste jaren weer in opkomst is, is het gebruik van sierlijsten en ornamenten. Deze decoratieve elementen voegen een vleugje elegantie en verfijning toe aan een interieur en creëren een tijdloze uitstraling. Als je op zoek bent naar een unieke en ambachtelijke benadering, kun je ervoor kiezen om gipsen sierlijsten en ornamenten toe te passen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op interieurs met gipsen sierlijsten en ornamenten en ontdekken hoe ze een ruimte kunnen transformeren.

Pracht en Praal: Interieurs met ambachtelijke (gipsen) sierlijsten en ornamenten

Hoe pas ik sierlijsten en ornamenten toe? 

Door gipsen sierlijsten en ornamenten toe te passen, heb je de mogelijkheid om je eigen creatieve visie tot leven te brengen. Je kunt unieke ontwerpen maken die perfect passen bij de stijl en sfeer van jouw interieur. Of je nu kiest voor klassieke details of een meer minimalistische benadering, het gebruik van gipsen sierlijsten en ornamenten zal een persoonlijke tint aan jouw interieur geven.

Sierlijsten en ornamenten kunnen op verschillende manieren in een interieur worden toegepast. Ze zijn met name geschikt voor het decoreren van muren en plafonds. Ze kunnen worden gebruikt om de overgang tussen muren en plafonds te benadrukken, hiervoor gebruik je een kooflijst. Wil je meer dimensie of een grafisch design aan het plafond toevoegen? Dat kan door sierlijsten óp het plafond te plaatsen. Wij noemen dit perklijsten. Met perklijsten kun je kaders en patronen op het plafond creëren. Wil je het helemaal afmaken, of wil je het interieur een klassieke twist geven? Voeg dan nog een mooi ornament toe bij de lichtpunten. De mogelijkheden zijn oneindig. En last but not least; wandlijsten zetten de puntjes op de i in jouw interieur! Dit kan allemaal natuurlijk overweldigend zijn. Op deze pagina nemen we alle bovengenoemde categorieën uitgebreid met je door, zodat je in ieder geval een duidelijk(er) beeld hebt van de betekenis en het doel van deze vier verschillende elementen.

Kooflijsten

Wat is een kooflijst en hoe kies ik de juiste?

Wij, bij Het Schippertje, zien de kooflijst graag als basisonderdeel in een interieur terugkeren. Door dezelfde kooflijst in meerdere ruimtes toe te passen, blijft dezelfde sfeer voelbaar in verschillende ruimtes en creëer je optisch verbintenis tussen deze verschillende ruimtes. Net zoals een plint bij de vloer, is deze overgang tussen de muren en de plafonds een terugkerend element en een mooie afwerking.

Maar hoe kies je de juiste kooflijst voor jouw interieur? Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Om te beginnen is jouw persoonlijke smaak en voorkeur heel belangrijk, jouw interieur is jouw eigen canvas om in te richten. Dit is een belangrijk uitgangspunt. Zo bestaan er in de categorie kooflijsten, twee subcategorieën, namelijk: strakke kooflijsten en bewerkte kooflijsten. De strakke kooflijsten zijn in vrijwel elk interieur toe te passen, van oud tot nieuw. De designs van de strakke kooflijsten zijn vrij subtiel en strak, met variaties aan rondingen en bollingen. De bewerkte kooflijsten hebben sierlijke, geornamenteerde details, waarmee zij zich goed lenen voor klassieke interieurs. Daarnaast is het belangrijk om met een aantal praktische factoren rekening te houden. Zo bepaalt de hoogte van het plafond mee in de beslissing voor hoe groot de kooflijst wordt. De kleinste kooflijst uit ons assortiment is 3,5 x 3,5 cm. en uiterst geschikt voor kleinere, lagere ruimtes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toilet of kleine(re), lage(re) slaapkamers. Dit formaat loopt stapsgewijs op tot een maximale grootte van wel bijna 30 cm.!

Als houvast bij het kiezen van het juiste formaat, hebben wij hieronder een tabel toegevoegd waarin je kunt zien of de hoogte van jouw plafond zich leent voor de kooflijst die je op het oog hebt.

Deze tabel geeft slechts een indicatie van de afmetingen waar je je aan zou kunnen houden bij het kiezen van de juiste kooflijst. Mochten jouw wensen qua formaat anders liggen dan de formaten die je uit deze tabel kunt halen, dan ben je natuurlijk helemaal vrij om hier een andere keuze in te maken. Voor degenen die twijfelen of het formaat echt bij de woning en het interieur past, bieden wij de gratis service aan om proefstukken te bestellen. Zo kun je op jouw gemak, gewoon bij jou thuis bekijken welke kooflijst het beste aansluit op jouw wensen.

Hoogte Plafond Formaat Kooflijst
2,30 m. – 2,50 m. 3,5 cm. – 6 cm.
2,50 m. – 2,75 m. 5 cm. – 10 cm.
2,75 m. – 3,00 m. 7,5 cm. – 12 cm.
3,00 m. – 3,25 m. 10 cm. – 15 cm.
3,25 m. – 4,00 m. 12 cm. – 25 cm.

Meer weten?

Wil je graag een kooflijst toepassen aan jouw interieur, maar heb je na het lezen van deze informatie nog steeds vragen of twijfels? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder bij het kiezen van de juiste kooflijst. Wij vinden het fijn als je ons een mail stuurt met een plattegrond van jouw woning, zodat wij op afstand vast mee kunnen kijken naar de situatie. Daarnaast nodigen wij je natuurlijk graag uit om onze showroom te bezoeken zodat wij je ter plekke kunnen voorzien van passend advies.

Perklijsten 

Een perklijst is een sierlijst met een vlakke achterkant, waarmee je deze sierlijst overal in de ruimte kunt plaatsen waar jij maar wilt. 

Met perklijsten kun je een prachtig patroon creëren op het plafond. Dit kan een enkel kader zijn voor een subtiel detail, of een uitgebreid patroon voor meer diepte en een speels effect. Met deze kaders kun je bijvoorbeeld verschillende ruimtes van elkaar onderscheiden of benadrukken. Zo kun je met een kader, ofwel een vak van perklijsten, duidelijk accentueren wat de verschillende ruimtes zijn. De opties zijn eindeloos en we laten je hier graag wat voorbeelden zien van de verschillende mogelijkheden.

De producten die op dit plafond zijn gebruikt:   L55   |   V55

 

De perklijsten die op dit plafond zijn toegepast zijn gebaseerd op een oud, origineel model sierlijst dat zich van origine op de oude schouw in dit appartement bevindt. Het gaat hier om een subtiele, platte sierlijst, met een licht geribbeld motief in het midden van de lijst. Deze lijst hebben wij als uitgangspunt genomen en op een groter formaat geproduceerd zodat deze mooi tot zijn recht zou komen op een hoog, Amsterdams plafond. 

Alle perklijsten op het plafond sluiten in de hoeken op elkaar aan met een klein vergaderstuk. Dit vergaderstuk is even breed en even diep als de perklijst, waardoor ze feilloos op elkaar aansluiten en samen één geheel vormen. 

Met deze perklijsten en vergaderstukken kun je veel kanten op qua design. Op dit plafond is ervoor gekozen om overal een dubbele lijn toe te passen, zodat het geheel opvallend is en voor nog meer dimensie zorgt. In het midden van het ontwerp is geen rozet toegepast. Echter, door hoe de sierlijsten in het midden bij elkaar komen en een eigen rechthoek vormen, is dit een mooi middelpunt geworden voor de lamp die in het midden hangt. 

Dit geometrische ontwerp aan perklijsten en het bouwjaar van het appartement plaatsen zich in de stijlcategorie: Amsterdamse School. Voor deze stijl hebben wij een aparte pagina op onze website, waarin wij meer vertellen over de oorsprong, de kenmerken en de mogelijkheden. 

De producten die op dit plafond zijn gebruikt:   L41   |   R72   |   Ring 1010   |   Ring 1009

 

Dit ruime appartement bevindt zich in hartje Amsterdam en heeft een minimalistische, ruimtelijke indeling. Dit gevoel van licht en ruimte is in alles terug te zien; de lichte vloer, de hoge ramen, de praktische, wederom lichte meubelstukken en natuurlijk: de sierlijsten en ornamenten op het plafond. Want ook deze zijn subtiel en ruimtelijk samengesteld. Als je goed kijkt, zijn de sierlijsten niet alleen op het plafond, maar ook op de schouw te vinden, die de ruimte en het interieur voorzien van een klassieke en warme touch. Bovenaan de schouw is hier gebruik gemaakt van een klassieke, bewerkte kooflijst: de KL26. Dat is niet alles, want de hoge spiegel is ingekaderd door een subtiele, strakke perklijst: de L31A.

Rondom het plafond is in dit appartement geen gebruik gemaakt van kooflijsten, enkel van perklijsten op het plafond. In tegenstelling tot hoe je het vaak ziet, is hier ook geen perk vak gemaakt. Op dit plafond is een patroon weergegeven van losse kaders, die in de hoeken samenkomen met een vierkant kader ter breedte van de langwerpige kaders. Met dit ontwerp wordt het gevoel van ruimte in tact gehouden. 

Hieronder hebben wij alle producten op een rijtje gezet. Mocht je meer van dit project willen zien, of nog vragen hebben over dit plafond, dan verwijzen wij je graag naar onze projectpagina, waar wij je meer vertellen over dit project. 

Verdeling op het plafond met plafondplinten

Alle producten op een rij (van buiten naar binnen):
L23   |   R19   |   L9A   |   H9A   |   R104

Op dit plafond hebben wij een geometrisch patroon gecreëerd met een combinatie van perklijsten, hoeken en een klassiek-modern ornament, dat het geheel voorziet van een duidelijk middelpunt. Dit design bestaat uit een ‘vierkant’ perk vak, dat het geheel inkadert, met daarin vier vakken die zich naar de middelste ronding toewerken. In de hoeken hebben wij kleine, gebloemde rozetten toegepast die qua stijl mooi aansluiten op het ornament bij het lichtpunt. 

De woning waarin dit plafond zich bevindt staat in Den Haag, de stad waarin veel oude panden en woningen staan die zich perfect lenen voor sierlijsten en ornamenten. De hoogte van het plafond in deze woning is rond de 3 meter. De producten en het ontwerp zijn onder andere hierop samengesteld. 

Fun fact: dit ontwerp is tegenwoordig ook te bewonderen in onze showroom, in Harderwijk. Mocht je je hebben laten inspireren door dit plafond, maar zou je het graag ook eens in het echt willen zien? Dat kan dus! Wij nodigen jou graag uit om dit, en andere plafonds, te komen bewonderen in onze showroom. 

Rozetten

Plafondrozetten zijn decoratieve elementen die dienen als een klassiek accent rondom een lichtpunt. Ze worden meestal geplaatst rondom een plafondlamp of een kroonluchter, maar kunnen ook op zichzelf staan als decoratief element. Rozetten worden vaak gemaakt van gips, omdat dit materiaal gemakkelijk te vormen is en een vlak oppervlak biedt voor een strakke afwerking. Ook is gips makkelijk mee te schilderen met de rest van het plafond, waardoor je een naadloze overgang hebt en geen kleurverschil zal zien. Rozetten zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en ontwerpen, waardoor er altijd wel een rozet bij zit dat bij jou en jouw interieur past. Of jouw interieur nu klassiek, modern of minimalistisch is, er is altijd een rozet die past bij jouw stijl. 

Het kiezen van het juiste rozet is misschien lastig door de overweldigende keuze in formaten en soorten, daarom hebben wij vast een aantal punten opgesomd waarmee je rekening kan houden bij het kiezen van een rozet:

  • Uit welk jaar komt mijn huis? Het bouwjaar van een huis geeft veel prijs over het type ornament dat gebruikt kan worden. Denk hierbij aan eind 1800 – begin 1900, waar interieurs rijk gedecoreerd werden met uitbundige patronen, kleuren en accenten. Of misschien heb jij een woning dat dateert uit de jaren ’20, of ’30. In deze periode was de ‘moderne stijl’ erg populair en waren de interieurs praktisch en strak. Ook hier werd zeker gebruik gemaakt van decoratieve elementen zoals sierlijsten en rozetten, maar dan zonder uitgesproken, historische details zoals bloemen en bladeren.
  • Zaten er vroeger al rozetten in mijn huis? 
  • Hoe ziet het eruit bij de buren, of andere woningen in mijn buurt? Misschien hebben sommige huizen in de buurt ook sierlijsten en rozetten, qua stijl zullen deze wellicht overeenkomen. 
  • Wat voor stijl wil jij in jouw interieur toepassen; is dat modern, eclectisch, klassiek of minimalistisch? 

Hier onder laten wij je graag een aantal voorbeelden zien van een greep uit onze collectie rozetten, en hoe je deze rozetten tot hun recht kan laten komen in het interieur.

R500: 84 x 140 cm

EC-R 102: 112 cm. (13-delig rozet)

R104: 69 cm.

Wandlijsten

Wandlijsten, misschien ook wel bekend als lambrisering, zorgen optisch voor meer diepte en dimensie op de muur (/muren). Wandlijsten worden al eeuwen lang gebruikt in tal van aanzienbare, rijkelijk gedecoreerde interieurs, maar worden tegenwoordig ook veel in moderne vorm toegepast aan nieuwere huizen. Wandlijsten zijn elegant en tijdloos en kunnen in veel verschillende ontwerpen worden toegepast. Zo kun je met het gebruik van wandlijsten de mooie hoge plafonds benadrukken (als je jezelf gelukkig mag prijzen met hoge plafonds, natuurlijk), of je kan juist de breedte van een ruimte benadrukken en de ruimte optisch nog ruimtelijker laten aanvoelen. Wandlijsten kunnen geplaatst worden in eenvoudige rechthoekige vormen voor een subtiele aankleding, maar ze kunnen ook in meerdere lagen worden toegepast voor een speels effect op de muur. 

Je bent helemaal vrij om een patroon en invulling te bedenken dat bij jou past, daardoor kun je met wandlijsten een heel uniek karakter toevoegen aan jouw interieur! De keuze is reuze, zowel in de designs van de wandlijsten zelf tot de ontwerpen die je ermee kunt maken op de muur. En het mooie van wandlijsten is dat ze zich aanpassen aan verschillende interieurstijlen. Zo passen ze geweldig in een klassiek interieur, maar ook in een minimalistisch en modern interieur. Kortom, wandlijsten zijn enorm veelzijdig! En juist daardoor kan het moeilijk zijn om de juiste keuzes te maken. 

Wij vertellen je graag waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van de juiste wandlijst en het juiste ontwerp:

  • De hoogte van het plafond 
  • Het bouwjaar van de woning
  • De stijl van het interieur (denk hierbij aan kleuren, stoffen, meubels…) 

Op onze website hebben wij meerdere tools en inspiratiepagina’s om jou hierbij op weg te helpen, maar we helpen je natuurlijk ook gewoon graag bij ons in de showroom. Hiervoor kun je telefonisch of per mail een afspraak bij ons inplannen.  

Vakverdeling van wandlijsten

Hier zie je een kooflijst die de overgang tussen de muur en het plafond afwerkt met een subtiele ronding. De kooflijst die je hier ziet is de KL77, een vrij klassiek, strak ontwerp met body.
De muren zijn geaccentueerd met hoge, smalle vakken, gemaakt met de L41. Dit type lijst wordt door zijn grootte meestal op het plafond gebruikt, maar kan in grote ruimtes ook mooi toegepast worden op de muur.

Vakverdeling in de eetruimte

In deze ruimte hebben wij een kooflijst toegevoegd die qua design erg subtiel, bijna sober is. Deze kooflijst, de KL99, heeft minimale details en bestaat bijna helemaal uit een egale ronding. Deze kooflijst beslaat op de muur 14 cm. en loopt op het plafond 25 cm. door naar binnen. Dit model is mooi in te zetten in ruimtes met een plafondhoogte van 3 meter of hoger en kan qua stijl zowel in een modern, als een klassiek interieur worden toegepast. Het design blendt mee in de stijl van de rest van het interieur.
Op de muren zijn hier grote vakken gemaakt met wandlijst L110, één van onze meest gebruikte wandlijst. Ook voor deze wandlijst geldt: hij past zich aan aan de rest van het interieur en is daarmee in veel stijlen inzetbaar.
Door brede vakken te maken en ze door te laten lopen van beneden tot boven, wordt er extra aandacht geschonken aan het ruimtelijke gevoel van een ruimte.

Sierlijsten op de wand met een bank ervoor

Van boven naar beneden:   L110   |   L9   | L110  

Creëer een speels effect op de muur door niet alleen te variëren met hoogte en diepte, maar ook met kleur. Met deze combinatie kun je jouw creativiteit nóg meer laten weerspiegelen in het interieur een heb je een echte eyecatcher bij binnenkomst. 

Vakverdeling in de eetruimte

Van boven naar beneden:   L36  

Met meerdere rijen wandlijsten boven elkaar wordt jouw muur nooit saai. En door te variëren met smalle en brede vakken, benadruk je het gevoel van ruimte. Ook behoud je hiermee de vrijheid om te schuiven met meubels. Je kan de breedte van de vakken afstemmen op de meubelstukken die ervoor staan, of ervoor kiezen om meubels vrij in de ruimte plaatsen. Het patroon op de muur past zich aan aan jouw wensen en interieur. Op deze afbeelding is een subtiele wandlijst gebruikt, eentje die niet snel de overhand neemt. 

Meest populaire wandlijsten

Hieronder hebben wij een aantal wandlijsten voor jou op een rij gezet, die de afgelopen jaren het meest zijn gekozen en gebruikt, en daarmee hebben bewezen een goede keuze te zijn.

Zit het juiste profiel voor jou hier niet tussen? Dan hebben wij natuurlijk nog meer modellen in onze webshop staan! En bij twijfel vraag je bij ons kosteloos een proefstuk aan. Zo kun je thuis op jouw gemak kijken welk profiel het beste bij jou en jouw interieur past.

Wandlijst L66

€ 6,50 excl. BTW

Wandlijst type L66

Afmetingen: 2cm x 1cm

Wandlijst L115

€ 7,15 excl. BTW

lijsten voor op de wand

Afmetingen: 3cm x 1.5cm

Wandlijst L2

€ 7,70 excl. BTW

lijsten voor op de wand

Afmetingen: 3.5cm x 1.5cm

Wandlijst L110

€ 7,15 excl. BTW

Wandlijst type L110

Afmetingen: 4cm x 2cm

Wandlijst L37

€ 9,90 excl. BTW

Wandlijst type L37

Afmetingen: 4.5cm x 1.5cm

Wandlijst L106

€ 10,45 excl. BTW

lijsten voor op de wand

Afmetingen: 5.5cm x 2.5cm

Wandlijsten plaatsen

Je wilt graag wandlijsten plaatsen in jouw interieur, maar wie gaat dat eigenlijk doen? Ook hier zijn meerdere opties voor: 

  1. Je bent zelf een hele handige DIY-er en durft het zeker aan om dit klusje zelf te klaren. Dat is geweldig! Wandlijsten zijn heel goed zelf te plaatsen met de juiste tools en de juiste handleiding. En speciaal voor deze creatieveling hebben wij een handleiding gemaakt. Deze handleiding hebben wij met tekst & uitleg, maar ook als video, waarin wij jou stap voor stap door dit proces begeleiden. Bij twijfel kunnen wij je natuurlijk altijd de nodige extra informatie geven. Klik hier voor de link naar de DIY-video voor het plaatsen van wandlijsten.
  2. Is het plaatsen van wandlijsten een klus die je liever aan iemand anders overlaat? Ook dat is hélemaal begrijpelijk. Speciaal voor deze niet-klussers heeft Het Schippertje haar eigen montageteam. De jongens uit ons montageteam hebben allemaal al jaren ervaring in het plaatsen van sierlijsten en ornamenten en weten precies hoe zij het mooiste resultaat bij jou thuis op de muur krijgen. Voor de actuele prijzen van ons montageteam kun je vrijblijvend een offerte bij ons opvragen. Dit kan middels ons contactformulier, of gewoon per mail.
  3. Het kan ook zo zijn dat jij een aannemer of stukadoor hebt rondlopen voor jouw verbouwing die deze klus op zich wil nemen. Bespreek jouw wensen dan met degene die het voor jou uitvoert. Wij kunnen in dit geval natuurlijk alsnog met jou meedenken bij het kiezen van het juiste ontwerp, en jou alle benodigde producten bezorgen.

De veelzijdigheid van gips

Gips is een fantastisch, duurzaam materiaal om mee te werken als het gaat om het maken van sierlijsten en ornamenten. Het is gemakkelijk te vormen en te bewerken, waardoor je verschillende ontwerpen en patronen kunt creëren. Je hebt geen speciale tools nodig om de gipsen sierlijsten op maat te maken, een simpele houtzaag en een goede verstekbak zijn in de meeste gevallen al voldoende! Voor een overzicht van alle benodigde materialen voor jouw project kun je terecht op onze pagina doe het zelf, hier hebben wij tal van instructievideo’s die jou op weg helpen.

Omdat gips vaak ook in de basis van een plafond of muren wordt gebruikt, weet je zeker dat het qua structuur mooi op elkaar aansluit.

Verstekzagen van een kooflijst

Onderhoud en duurzaamheid

Gipsen sierlijsten en ornamenten vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Af en toe afstoffen is meestal voldoende om ze schoon te houden. Het is belangrijk om te onthouden dat gips een kwetsbaar materiaal is, dus voorzichtigheid is geboden bij het reinigen of verplaatsen van objecten. Met de juiste zorg kunnen zelfgemaakte gipsen sierlijsten en ornamenten vele jaren meegaan en hun schoonheid behouden. Heb je wel een beschadiging aan een ornament of een sierlijst? Geen zorgen, gips kan altijd opgevuld worden met gips. Vaak is dit te repareren met wat vulmiddel en boetseerwerk.

Contact

Voor meer informatie en inspiratie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch, maar natuurlijk ook per mail, of ons contactformulier. Wij zijn 6 dagen in de week geopend en bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden. Wij kijken ernaar uit om jou te kunnen helpen bij jouw project!