Lola 050 Groningen

Categorie: Horeca
sierlijsten barok klassiek groningen
sierlijsten barok klassiek groningen

Lodewijk de 14e plafond

Ornamenten- en sierlijstengieterij Het Schippertje is in augustus 2013 begonnen aan dit mooie project in het centrum van Groningen. Het begon toen Henri van Wermeskerken langskwam in onze showroom te Harderwijk. Hij had het plan om een café in te richten, compleet in Lodewijk de 14e stijl. Het idee was om een plafond te maken waarbij Versailles zelfs in het niet zou vallen. Om te beginnen moesten er sierlijsten bevestigd worden op het plafond, die vervolgens met bladgoud beschilderd moesten worden. Het was vervolgens de bedoeling dat hiertussen grote plafondschilderingen kwamen.

Dubbele sierlijsten

Met dit verhaal zijn we gaan puzzelen en uiteindelijk hebben we een schitterend plafond weten te ontwerpen. Er is bijvoorbeeld een dubbele kooflijst geplaatst, bestaande uit de KL100 (een grote kooflijst met consoles die de lijst verdelen in vakken) en de KL80 (een kooflijst met acanthusbladeren in de richting van het plafond), met hierachter de afzuiging. Tegen deze kooflijsten is bovendien een tweedelige perklijst geplaatst. Hier is de strakke, dikke L58 als onderlijst gebruikt; als opleglijst is de EC-1 gebruikt, een fraaie sierlijst met eikenblaadjes als motief.

ornamenten barok klassiek groningen
Ornamenten op het plafond in Groningen

Vakverdeling met sierlijsten

In het midden vlak van het plafond zijn vervolgens twee rondingen gemaakt met een doorsnee van bijna drie meter. Om de ronding is een vak van perklijsten gemaakt dat vier keer uitloopt richting de kooflijsten aan de wand. Hierdoor wordt het plafond één groot geheel. Tegen alle perklijsten op het plafond lopen aan beide sierlijsten met een profiel van eikenbladen. Binnen de twee rondingen wordt plafondschildering aangebracht.

Ornamenten

Tenslotte zijn in drie hoeken van het plafond bijzonder grote ornamenten geplaatst. Centraal hangt een grote bloem met losse bladeren, waaruit zes acanthusbladeren komen die van het plafond af lopen. Hiertussen zitten zes grote tussenstukken met een ruitmotief. Uiteindelijk is het gehele ornament opgebouwd uit dertien delen. Doordat hier veel los op het plafond geplaatst is, lijkt het alsof het ornament driedimensionaal is.

sierlijsten barok klassiek groningen
plafondlijsten barok klassiek groningen
Klassieke ornamenten op het plafond in bladgoud
kooflijsten barok klassiek groningen

Contact

Wilt u dat uw horecagelegenheid ook zo’n makeover krijgt? Of bent u benieuwd hoe onze sierlijsten het plafond van uw woonhuis compleet kunnen maken? Bekijk dan snel ons assortiment op deze website, stuur een mailtje naar info@het-schippertje.nl of kom langs in onze showroom in Harderwijk! Wij hebben ons gehele assortiment op voorraad en u kunt zelfs een aantal voorbeeldplafonds bekijken. Hoe groot of klein uw project ook is, onze adviseurs voorzien u graag van vrijblijvend professioneel advies.